Det är mycket att fundera över när skolbiblioteket ska göras iordning. En av de första sakerna att fundera över är hur böckerna ska vara placerade. När böckerna ska in i ett digitalt system är det bra att ha tänkt igenom detta ordentligt.

Vad är det som ska rymmas i biblioteket?
Vilka olika medier är det som ska få plats?
För vem är biblioteket? Vem är det som ska hitta i hyllorna?
Är det något som ska lyftas fram och vara extra tillgängligt?
Hur ska böcker och hyllor märkas så arbetet blir enkelt?

Folkbiblioteken, och många skolbibliotek, har använt SAB-systemet för att ställa upp böcker, bokstavskombinationer som Hcf och Hcg för barnböcker. Idag håller man på att gå över till Dewey, ett motsvarande system med sifferkombinationer som finns internationellt. Många bibliotek använder också genre-uppställning, som Deckar-hylla, Fantasy-hylla etc. För grundskolebibliotek kan det sistnämnda vara ett användbart sätt att organisera på.

Skolbiblioteket är elevernas bibliotek. Det är eleverna som ska kunna hitta nya böcker att läsa, nya böcker som de gillar. För eleverna är det enkelt att hitta om böckerna står på hyllorna efter genre. Är böckerna också märkta med en symbol blir det också enkelt att ställa upp böckerna i hyllan igen. Min erfarenhet är att det är lätt för eleverna att orientera sig i biblioteket och att hitta de böcker som de brukar gilla.

Några populära hyllplaceringar för skönlitteratur är; Fantasy, Spöken & övernaturligt, Historiska berättelser, Hästar, Humor, Barn i världen.

Fackböcker kan helt enkelt ställas efter skolämne. Kanske har skolan någon speciell inriktning som behöver en egen hylla.

För att göra arbetet enkelt behöver böckerna vara märkta så de lätt hittar tillbaka till sin plats. SAB/Dewey-märkning kan man få direkt från vissa bokleverantörer. Bra symboler att sätta på böckerna finns på Lammhults Biblioteksdesign/Eurobib. Önskas ytterligare hyllplaceringar kan man komplettera med färgprickar, för till exempel Klassiker och Dikter.

Vägledning till symboletiketter


Vägledning till symboletiketter