Aktuellt

Hur organiserar du ert skolbibliotek?

Det är mycket att fundera över när skolbiblioteket ska göras iordning. En av de första sakerna att fundera över är hur böckerna ska vara placerade. När böckerna ska in i ett digitalt system är det bra att ha tänkt igenom detta ordentligt.

Vad är det som ska rymmas i biblioteket?
Vilka olika medier är det som ska få plats?
För vem är biblioteket? Vem är det som ska hitta i hyllorna?
Är det något som ska lyftas fram och vara extra tillgängligt?
Hur ska böcker och hyllor märkas så arbetet blir enkelt?

Folkbiblioteken, och många skolbibliotek, har använt SAB-systemet för att ställa upp böcker, bokstavskombinationer som Hcf och Hcg för barnböcker. Idag håller man på att gå över till Dewey, ett motsvarande system med sifferkombinationer som finns internationellt. Många bibliotek använder också genre-uppställning, som Deckar-hylla, Fantasy-hylla etc. För grundskolebibliotek kan det sistnämnda vara ett användbart sätt att organisera på.

Skolbiblioteket är elevernas bibliotek. Det är eleverna som ska kunna hitta nya böcker att läsa, nya böcker som de gillar. För eleverna är det enkelt att hitta om böckerna står på hyllorna efter genre. Är böckerna också märkta med en symbol blir det också enkelt att ställa upp böckerna i hyllan igen. Min erfarenhet är att det är lätt för eleverna att orientera sig i biblioteket och att hitta de böcker som de brukar gilla.

Några populära hyllplaceringar för skönlitteratur är; Fantasy, Spöken & övernaturligt, Historiska berättelser, Hästar, Humor, Barn i världen.

Fackböcker kan helt enkelt ställas efter skolämne. Kanske har skolan någon speciell inriktning som behöver en egen hylla.

För att göra arbetet enkelt behöver böckerna vara märkta så de lätt hittar tillbaka till sin plats. SAB/Dewey-märkning kan man få direkt från vissa bokleverantörer. Bra symboler att sätta på böckerna finns på Lammhults Biblioteksdesign/Eurobib. Önskas ytterligare hyllplaceringar kan man komplettera med färgprickar, för till exempel Klassiker och Dikter.

Vägledning till symboletiketter


Vägledning till symboletiketter

Gärna bokprat, men först ett rejält skolbibliotek!

Bibliotek

Biblioteket är skolans hjärta.
Eller vi är många som önskar att det skulle få vara det i alla fall.

Sedan 2011 står det i skollagen att det ska finnas skolbibliotek på alla skolor. Biblioteket ska vara en pedagogisk resurs i skolan. Trots det är det fortfarande väldigt många skolor som saknar bibliotek eller har ett bokrum utan personal.

Vad är det som behövs då?

Ett bibliotek dit man kan gå i strumplästen!
Biblioteket ska vara nära och det ska vara en fysisk lokal som är öppen och tillgänglig för eleverna.

Böcker och media som passar eleverna!
Innehållet i biblioteket ska vara anpassat till de elever som går på skolan. Därför kan också biblioteket se väldigt olika ut på olika skolor.

Biblioteket ska ordna skolans material!
Det behövs något slags system för böckerna. Dels i hyllorna, men även digitalt. Hur står böckerna uppställda och hur hittar eleverna de böcker de vill ha?

Biblioteket ska vara en pedagogisk resurs!
Det behövs en person som dels handhar biblioteket praktiskt, men framför allt är en länk mellan böcker och lärare och elever. En person som förmedlar böcker och sprider läslust!

Ett välutrustat och välfungerande skolbibliotek ökar måluppfyllelsen hos eleverna, enligt forskning. Ett läsande barn blir en vuxen som kan delta i det demokratiska samhället.

När barnen börjar skolan borde klassrummen vara fulla av böcker med spännande bilder och bra text och dagarna fyllda av högläsning av spännande berättelser!

Då kan vi hjälpa barnen att bli läsare!

Lästips!

Trillevipp Litteraturpedagog

Skolverket